- De recente cryptocrash zou El Salvador ongeveer 10 miljoen dollar hebben gekost, zo schat het Amerikaanse persbureau Bloomberg.
- Het land heeft onder leiding van president en cryptofan Nayib Bukele minstens 1.391 bitcoins gekocht met overheidsgeld.
- De cryptocrash werd veroorzaakt door zorgen over een mogelijk snellere renteverhoging in de VS.
- Lees ook: Een exlusief inkijkje in het leven van ‘Bitcoin Beach’: het kuststadje in El Salvador heeft een volledige crypto-economie opgezet
De recente inzinking van de cryptomarkt heeft niet alleen particuliere en institutionele beleggers geraakt, maar ook El Salvador: het enige land waar de bitcoin een wettig betaalmiddel is.
Het land staat onder leiding van president en cryptofan Nayib Bukele. El Salvador heeft minstens 1.391 bitcoins gekocht met overheidsgeld, zo schat het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van tweets van Bukele.
Dit betekent dat El Salvador ruwweg 71 miljoen dollar zou hebben uitgegeven tegen een gemiddelde aankoopprijs van 51.056 dollar per munt, gebaseerd op Bloombergs telling, die rekening hield met het tijdstip en de dag waarop Bukele tweette.
Ervan uitgaande dat de regering van Bukele geen van haar bitcoins heeft verkocht, zou haar portefeuille per 12 januari rond de 61 miljoen dollar noteren. Dat is een verlies van maar liefst 10 miljoen dollar.
De exacte waarde van het cryptobezit van El Salvador is onbekend, omdat het aankoopproces van de regering, evenals haar bitcoinadres, onbekend zijn.
Bloomberg meldde dat minister van Financiën Alejandro Zelaya vorige week zei dat El Salvador weer een aantal bitcoins had omgewisseld voor Amerikaanse dollars, maar verdere details waren schaars.
Cryptocrash veroorzaakt door zorgen over rentebeleid
De waarde van de bitcoin dook afgelopen maandag even onder de 40.000 dollar (zo’n 35.000 euro). Dat was voor het eerst sinds september 2021. Ten opzichte van eind november, toen de bitcoin zijn hoogste punt ooit bereikte, is de belangrijkste cryptomunt bijna 40 procent gedaald. Donderdag noteerde de bitcoin iets boven de 43.000 dollar.
Als reden voor de recente daling van de bitcoin en andere cryptomunten wordt een mogelijk snellere verhoging van van de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank genoemd. Uit notulen van de beleidsvergadering van december bleek dat de Amerikaanse rente sneller dan verwacht zou kunnen worden verhoogd.
Als de rentes stijgen, worden minder risicovolle, vastrentende waarden - zoals spaargeld en staatsobligaties - relatief weer wat aantrekkelijker vergeleken met risicovolle beleggingen zoals aandelen en cryptomunten.
Dat de Amerikaanse centrale bank een snellere stijging van de rente overweegt, komt door de inflatie, die in 40 jaar niet zo hoog is geweest als nu. In december werd het leven in de Verenigde Staten in doorsnee 7 procent duurder. Door de rente te verhogen, kan de inflatie enigszins worden beteugeld.
President Bukele van El Salvador voorspelde begin dit jaar overigens dat een bitcoin aan het eind van het jaar 100.000 dollar waar zal zijn.
Meer over El Salvador? Check ook deze stukken eens:
- President Bukele van El Salvador zegt dat de eerste stappen zijn gezet om bitcoins te minen met energie uit vulkanen
- Demonstranten in El Salvador steken bitcoin-pinautomaat in brand – duizenden mensen protesteren tegen de invoering van de cryptomunt als betaalmiddel
- De chaotische introductie van de bitcoin als betaalmunt in El Salvador: een foto-impressie